Zalety odpowiedniego sprzętu gastronomicznego

 

szkło gastronomiczneOtwierając jakikolwiek lokal o charakterze gastronomicznym, należy odpowiednio go wyposażyć. Nie ma znaczenia czy jest to przydrożna budka z jedzeniem na wynos, ekskluzywna restauracja czy zajazd. Każdy punkt gastronomiczny musi posiadać sprzęt gastronomiczny, który podniesie smak oraz wygląd serwowanych w danym miejscu potraw. Jednocześnie powinien być gwarancją łatwej i bezpiecznej pracy. W związku z tym, decydując się na otworzenie restauracji, warto dowiedzieć się, w jaki sprzęt gastronomiczny należy zainwestować. Powszechnie uważa się, że kuchnia to serce każdego lokalu gastronomicznego. To właśnie w tym miejscu powstają wszystkie potrawy. W związku z tym, każda kuchnia powinna zostać wyposażona w najlepsze sprzęty. Istotna jest również ich adekwatność do rodzaju restauracji. Jeżeli lokal oferuje kuchnię włoską to przydadzą się wszystkie te sprzęty, naczynia oraz akcesoria, które służą na przykład do przechowywania, gotowania i podawania makaronu, przechowywania oliwy i tym podobne.

Podobnie należy uczynić w każdym innym przypadku – w restauracji chińskiej, greckiej, polskiej, w cukierni czy pizzerii. Najważniejsze w każdej kuchni są: lodówki i zamrażarki, kuchnie, piece, sprzęty AGD, takie jak między innymi ekspresy do kawy, blendery, roboty kuchenne, krajalnice, ale również garnki, patelnie, rondle, miski, talerze, sztućce, akcesoria, noże, deski do krojenia. Istotna jest jakość sprzętu. Warto przy tym zdawać sobie sprawę z tego, że wysoka cena nie zawsze idzie z równie wysoka jakością. Wszystkie urządzenia, o ile jest to możliwe, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Powinny również posiadać odpowiednio wysokie parametry techniczne oraz wytrzymałą obudowę. Taki właśnie jest sprzęt gastronomiczny GMP gastro. Warto inwestować w sprawdzone urządzenia wiodących producentów, aby móc używać sprzęty przez długie lata. Nie każdy ma świadomość, że od tego, jakich urządzeń się używa, w dużej mierze zależy smak oraz wygląd serwowanych potraw. Bardzo istotna jest również przestrzeń służąca do mycia i czyszczenia naczyń. Koniecznie należy wyposażyć ją w zmywarki do naczyń oraz zlewozmywak. Konieczne są również specjalne środki służące do czyszczenia oraz akcesoria, które się do tego przydają. Nie można zapominać o tym, by w czystości utrzymywać nie tylko sprzęt gastronomiczny oraz naczynia, ale również samo miejsce, w którym się je myje. To podstawa odpowiedniego poziomu higieny.

kucharkaOtwierając restaurację koniecznie trzeba zadbać nie tylko o zaplecze kuchenne, ale również o salę, w której przyjmowani są goście restauracyjni. Można pomyśleć o stworzeniu baru oraz szwedzkiego stołu. Miejsca te nie muszą być duże. Ważne, by były odpowiednio zaopatrzone. Za barem można serwować kawy, herbaty, świeżo wyciskane soki z owoców, alkohole. Do tego celu przydadzą się: profesjonalny ekspres do kawy, imbryki, zaparzacze do herbaty, szejkery, wyciskarki do cytrusów, najlepiej elektryczne. Z kolei na szwedzkim stole powinny znaleźć się podgrzewacze oraz schładzacze. Tego rodzaju akcesoria doskonale sprawdzają się w takich przypadkach. Poza tym stanowią nieodzowny element każdego szwedzkiego stołu. Z pewnością docenią go klienci, którzy o każdej porze będą mogli delektować się ciepłymi oraz zimnymi potrawami, w zależności oj ich rodzajów. Pamiętajmy również, że specjalistyczne piece są konieczne i nie można zastępować ich jakimikolwiek innymi. Jeżeli w lokalu podawana jest pizza, to należy zainwestować w profesjonalny piec do pizzy. Nie można jej wypiekać na przykład w zwykłym piecyku gazowym. Prz tym przydadzą się specjalne łopatki do wkładania oraz wyjmowania ciasta z piece, jak również akcesoria do jego wyrobu. Jeżeli nasza restauracja serwuje dania na wynos, to koniecznym jest zaopatrzenie się w specjalne pojemniki oraz torby służące do przewożenia jedzenia. Powinny być termoizolacyjne, aby dania docierały do klientów gorące lub zimy, jeżeli jest to konieczne.

Pamiętajmy, że sprzęt gastronomiczny GMP gastro to gwarancja nie tylko smaku i estetyki, ale również bezpieczeństwa i ergonomii. Są to dwie niezwykle ważne cechy, którymi powinny charakteryzować się wszystkie sprzęty kuchenne. Kucharze oraz ich pomocnicy pracują czasem w ekstremalnych warunkach. Trzeba więc zapewnić im maksimum komfortu. Sprzęt powinien więc w znacznym stopniu ułatwiać im wykonywanie swoich obowiązków. W kuchni temperatura czasami osiąga niezwykle wysoki poziom, podobnie dzieje się z wilgotnością powietrza. W związku z tym, zadbajmy o to, by na zapleczu znalazł się, oprócz profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, również klimatyzator. Wszystkie urządzenia zaś powinny ułatwiać pracę. Jeżeli są to sprzęty typu krajalnica do mięs, powinna posiadać odpowiednie zabezpieczenia. Obsługa musi być nie tylko prosta, ale także bezpieczna. Nie można pozwolić na to, by ostrze i elektryczne urządzenia w kuchni zagrażały zdrowiu, a nawet życiu pracowników. Koniecznie trzeba więc zwracać uwagę na jakość wykonania każdego urządzenia, jego parametry techniczne oraz producenta. Pamiętajmy przy tym, ze wysokość ceny nie jest głównym wyznacznikiem jakości sprzętu gastronomicznego.

W obręb sprzętu gastronomicznego, który jest konieczny na każdym zapleczu kuchennym, są również specjalne meble. Te, które nadają się do kuchni w lokalach gastronomicznych powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Muszą posiadać również odpowiednie wymiary. Szczególnie podstawowe miejsce do prascy, czyli blat, powinien charakteryzować się dużymi rozmiarami. Dzięki temu posiłki będą przygotowywane sprawnie, szybko i w odpowiednich warunkach.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Our website is protected by DMC Firewall!